Vlaanderen lanceert ‘moonshot’ van 400 miljoen voor klimaat

Vlaanderen gaat de komende twintig jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek om CO2-neutraal te worden tegen 2050. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Phillippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt.

Na een rondetafelgesprek met bedrijfsleiders uit onder meer de chemische sector over CO2-opvang en -hergebruik heeft Muyters het nieuws bekendgemaakt in het Antwerpse Havenhuis.

Muyters noemt het een ‘moonshot’, een ambitieuze investering om een grote technologische sprong voorwaarts te kunnen maken. ‘De oplossing ligt in innovatie’, zegt Muyters. ‘Koolstof is een waardevol product, maar we moeten er dringend op een andere manier mee omgaan in onze samenleving en industrie. Als we erin slagen om niet alleen minder CO2 uit te stoten, maar ook meer CO2 op te vangen of uit de lucht te halen om opnieuw als waardevolle bouwsteen te gebruiken, zal dat van onschatbare waarde zijn voor ons klimaat.’

Het investeringsplan houdt in dat innovatieprojecten die kunnen aantonen dat ze voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot of meer CO2-opvang, -opslag of -hergebruik kunnen zorgen, verder ondersteuning krijgen.

‘Het is een langetermijnvisie die overheid, onderzoekswereld en bedrijfsleven tot bondgenoten maakt voor een succesvolle klimaataanpak’, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia.

Dit nieuwsbericht verscheen voor het eerst in De Standaard op 23 maart 2019
https://www.standaard.be/cnt/dmf20190323_04276965